Madáretetés
2005.01.27. 17:37
Kicsit megkésve, de a napokban Magyarországot is elborította a hó. Ilyenkor kevesen tudják közömbösen nézni a hóban, fagyban eleséget kereső madarakat. Ha segíteni akarsz, tartsd be a madáretetés alapszabályait.
Fotó: Tasnádi László |
Az unalomig ismételt legfontosabb regula, hogy ha elkezdünk etetni, akkor ne hagyjuk abba a tél végéig, ellenkező esetben a "becsapott" madarak közt egy hirtelen beálló fagyos időszak nagyobb pusztítást végezhet, mintha bele sem kezdtünk volna az etetésbe.
Az etetéshez legjobb a napraforgó mag, ezt a legtöbb madár szívesen megeszi. Néhány faj, pl. a sármányok és a pintyfélék inkább a földön keresik a táplálékukat, ezért hó- és macskamentes helyre érdemes kiszórni számukra üzletekben kapható pinty eleséget, rostaalját, búzát stb. A fekete rigó, a vörösbegy a konyhai hulladékot is szívesen átböngészi, a fenyőrigók pedig szívesen lakmároznak a gyümölcsfákon maradt almákból. Almával és körtével egyébként nyugodtan etethetünk, de ne vágjuk apró darabokra, mert a fagyott darabkákat a madarak egészben nyelik le, és ezek a jeges táplálékdarabok veszélyes gyulladást idézhetnek elő. Aki igazi madárkalácsot akar készíteni, a receptjét megtalálja alább a keretes írásban.
|
Amit ne tegyünk: ne adjunk a madaraknak sózott szalonnát, mert ez fokozott vízfelvételre kényszeríti őket, a margarin és a vaj pedig akár bélgyulladást is okozhat. A kenyér- és süteménydarabkák gyorsan átnedvesednek, így ideális táptalajt jelentenek a mikroorganizmusoknak, amelyek megbetegíthetik a madarakat. S végül az etetőt mindig tartsuk tisztán, hogy elejét vegyük a fertőzéseknek, járványoknak.
Ha mindezt betartottuk, akkor nincs más teendőnk, mint hogy a jó meleg szobából kedvünkre nézegessük az etetőre érkező vendégeinket.
MME
Madárkalács készítése |
Olvasztott marhafaggyúba keverj napraforgót, diót, mogyoródarabokat. A lényeg a marhafaggyú, mint kötőanyag, a magvak arányán lehet változtatni. Ha nincs más, a napraforgó mag is elég hozzá. A hidegben megszilárdult, megdermedt madárkalácsot akaszd ki egy fa ágára (mielőtt megdermedne, lógass bele egy madzagot). |
|